Suculente cu ştaif

Suculente cu ştaif

Cumpăr plante suculente cu nemiluita. Unde văd suculenta, pac! duc automat mâna la portofel şi scot lovelele! Zici că-s fermecată, deochiată, întoarsă de la ţâţă sau ceva de genu’ ăsta..ceva misterios oricum, nu-mi explic comportamentul. Obsesiv-compulsiv! mi-ar striga doctorii, bine…

Learn more

Grădina

Three shades of a garden

Mă gândesc de mult timp să scriu despre grădinile cu zone de umbră. Voi încerca să explic cât mai succint ce puteţi face cu aceste zone, informaţia e stufoasă pentru că umbra e de mai multe feluri, prin urmare şi gama de plante potrivite e mare. Am auzit de prea multe ori „nu pot avea plante în grădină pentru că am prea multă umbră şi nu se dezvoltă”. Credeţi-mă, există plante gro-za-ve care vor numai umbră sau altele care pot tolera şi umbra. Unele sunt decorative prin frunze, altele prin flori, altele sunt evergreen (ştiţi, stau îmbrăcate foliar şi iarna, au frunze persistente).

colt 2
hydrangea, choysia, aucuba, hosta

De câte feluri e umbra?

  • Umbră temporară sau parţială – în aceste zone avem soare dimineaţa sau după-amiaza (zonele din grădina pesymbol_key Est sau Vest). Când cumpăraţi plante, verificaţi eticheta, în aceste zone le puteţi planta pe cele cu simbolul Sun sau Partial Shade
  • Semi-umbra – de exemplu, zonele umbrite de copaci (foioase), dar ale căror ramuri filtrează razele soarelui. În aceste zone le puteţi planta pe cele cu simbolul Partial Shade.
  • Umbră totală, permanentă – de exemplu, lângă zidurile/gardurile nordice, între case sau sub arborii evergreen (cu frunze persistente). Pe etichetă, simbolul Full Shade.

Să dezvoltăm puţin ce putem face în zonele cu umbră totală (punctul 3- Full Shade), deoarece în cele cu umbră temporară sau cu semi-umbră, gama de plante este imensă. Problema e ce putem planta noi în zona cu umbră permanentă. Acolo doare puţin, nu? Sunt foarte multe plante care adoră umbra totală, dar nu am cum să le spun pe toate, nici nu le ştiu pe toate şi nici nu are rost să citiţi multe denumiri sofisticate. Vă voi spune ce plante am cazat eu pe lângă zidul cu umbră permanentă şi vă voi da şi alte câteva sugestii de plante ce pot fi găsite cu uşurinţă în magazinele din România. Vă spun punctual şi ce plante se descurcă bine dacă le plantaţi în umbra dintre case şi ce puteţi planta sub arborii evergreen. Sunt 3 zone cu umbră totală, dar au nişte caracteristici diferite. Aici e trucul, de fapt.

În primul rând, cum stabilim dacă lumina din acea zonă cu umbră este suficientă pentru dezvoltarea unei plante? Luaţi o carte şi, dacă reuşiţi să citiţi din ea când vă aflaţi în zona respectivă, atunci lumina e suficientă şi pentru o plantă. Nu citiţi din telefon sau alt gadget, da? Şi nu uitaţi să aveţi şi ochelarii de vedere pe nas, dacă purtaţi, pentru că altfel nu puteţi citi în nici un colţ al grădinii şi, uite aşa, rămâneţi doar cu gazon. De la ochelari.

Learn more

Suculente cu ştaif

Suculente de duminică

Acu’ ce vreau eu să îţi spun despre aranjamentele astea: plantele nu sunt alese deloc întâmplător, sunt înrădăcinate şi sunt rezistente. N-aş face ceva pentru a da bine doar la prima impresie, ştiind că mai târziu urmează dezamăgirea. E ca…

Learn more

Grădina

Cu parfum de clematite

  Ultima obsesie ar fi clematitele puternic parfumate. Când spun parfum puternic, mă refer la faptul că îl simţi în grădină fără să fie nevoie să îţi bagi nasul în flori. Daca vă mai zic şi că doua dintre ele…

Learn more

Poveşti despre trandafiri

Susan Williams Ellis. Exquisite

Ştim toţi că trandafirii nu arată chiar ca în pozele de catalog, dar surpriza mare apare când arată MAI BINE decât în catalog. Să vă zic de Susan acum. O aveţi? Nu prea am găsit poze pe net cu ea. Ciudat. Pe Susan am cumpărat-o din motive de design. Am luat un ghiveci alb, frumos de la Mobexpert şi am vrut un trandafir alb în el, un trandafir despre care David Austin zice că merge şi în ghiveci. Aşa că am ales Susan Williams Ellis. Am pus la baza trandafirului oxalis mov, drept pentru care am primit de la prietena mea titlul de Master of the Combineişăn (cred că-mi fac eu o diplomă, că ea nu mi-a dat).

Când citeam numele Susan Williams Ellis şi mă uitam la poza trandafirului din catalog, întrebându-mă cine o mai fi fost şi dumneaei de şi-a numit Austin creaţia aşa, îmi imaginam o doamna de vârsta a doua, expirând prin toţi porii graţia şi eleganţa unei lady cu ascendenţă princiară (poate!), o şi vedeam cu părul scurt, cărunt, ondulat, coafat impecabil şi cu ceaşca din porţelan cu ceaiul de la 5 o’ clock. Clar, aşezată pe un scaun alb, pe o peluză, în faţa unei măsuţe pline de porţelanuri fine, cu pişcoturi dichisite pe farfurioare, sorbind elegant din ceai şi gândindu-se la cât de frumoasa e ziua sau poate analizând fin personajele din ultima carte citită. O carte foarte bună fără doar şi poate, ea nu ar fi putut altfel.

Learn more