Tillandsia Usneoides aka blonda mea

Ştiţi ce este? Este plantă aeriană (nu are nevoie de pământ) şi se numeşte Tillandsia Usneoides. Eu îi zic Blonda. În engleză i se spune Spanish Moss (muşchi spaniol), dar ea nu este nici muşchi şi nici lichen. Este plantă din familia Bromeliaceae. Cele mai multe plante din această familie sunt epifite (cele mai multe, nu toate), adică folosesc alte plante drept suport, fără a le parazita.

Planta mea e mică deocamdată, dar am pus şi un pui deasupra patului că sunt fată prevăzătoare, am citit ca plantele acestea îmbătrânesc şi mor. Deci, musai sa ne asigurăm cu niscaiva pui. A intrat deja în categoria „obsesii personale” alături de plantele suculente. O veţi mai vedea în aranjamentele supercalifragilistice pe care le voi meşteri din primăvară.

10400926_907992609268867_8235946526236802515_n 10426654_912563162145145_6259081316208390762_n

Să vă spun nişte reguli de îngrijire a Tillandsiei Usneoides, din ce am citit şi din ce am observat:

Lumina

Nu îi place lumina directă, în mediul natural creşte în copaci. Prin urmare, în grădină îi vom găsi un loc la semi-umbră sau umbră. Atenţie! Nu rezistă afară pe timpul iernii, e plantă tropicală, iar în interior ar fi bine să nu o poziţionaţi prea aproape de ferestrele sudice. Se usucă bucăţi-bucăţele din cauza soarelui direct.

Şi pentru că trebuie ţinută în casă iarna, priviţi ce fac alţii cu planta asta. Are potenţial wow în design.

DSC01733_1024x1024 bromelia-tillandsia-usneoide tillandsiadesign 1014467_907999365934858_1286834389968360674_n (1)

Pozişăn

 1. Vrea cineva să stea în cap sau ghemuit like forever? Nope. Nici Tillandsia Usneoides nu vrea. Blonda vrea agăţată frumos, vertical, pe direcţia de creştere. Ce, nu agăţaţi blonde? Niciodată-niciodată?! Blonda mea vrea agăţată. Să revenim. Poate aţi mai văzut aranjamente sofisticate în care biata blondină e înghesuită într-un bol de sticlă sau în vreun cilindru. Un mare NU, aşa că nici nu le postez aici ca exemplu, mă doare la suflet când le văd. Să ţineţi minte doar că frumoasa asta vrea să crească liberă şi despletită. În mediul ei natural doar nu o înnoadă nimeni, nu?
 2. Dacă o aşezaţi lângă un perete, aveţi grijă să nu fie un perete încălzit, deoarece căldura se va transfera, planta se va usca si noi vom scheuna.
 3. Ştiu că aţi văzut-o agăţată de orhidee, m-am interesat şi am aflat ca nu-i place concubinajul ăsta. Nu se va dezvolta frumos şi riscaţi să o pierdeţi de tot. De fapt, îi place să stea alături de suratele ei aeriene. Îşi creează ele un microclimat, s-a observat că se dezvoltă mult mai bine aşa. Le place în gaşca de blonde. Cui nu-i place?
 4. Nu îi place metalul, deci nu o legaţi cu sârma decât dacă aceasta este izolată cu plastic. De asemenea, nu o sprijiniţi de niciun obiect metalic, aşa că adio planuri de accesorizat leagănul. Cum care leagăn? Nu aveţi? Atunci ziceam şi eu aşa. Puteţi sa o sprijiniţi totuşi de lemn, îi place.
 5. Nu o plimbaţi de colo-colo. Îi găsiţi un loc aerisit si umbrit şi asta e, soro! O fi singura blondă care nu vrea plimbată? O fi.

Cam atât cu pozişănul.

 

Udarea blondei

Care s-a gândit la bancuri, să-i fie ruşine! Şi să mi le trimită şi mie pe privat.

(Phiii…staţi că mi-am scăpat telefonul a mia oară. Şi am dărâmat şi cana de cafea cu el odată. Nu întrebaţi. Când îmi fac curaj, vă arăt în ce hal pot aduce un telefon. Are şi un abţibild cu o vrăjitoare într-un colţ, atât zic.)

Mbon. Deci, udarea. Aceasta se face în două moduri: cu pulverizator de apa sau prin îmbăiere. Hai, că explic.

 1. Pulverizăm planta cu apă până se face verde. Ăsta e semn ca e îndeajuns. Aveţi grijă ca apa să ajungă şi la ramurile din interior. Toată trebuie să fie verde.
 2. Scăldăm planta într-un recipient suficient de mare astfel încât să fie aşezată lejer, în nici un caz îndesată. V-am spus că nodurile care s-ar putea forma duc la uscare.

De câte ori trebuie udată? E plantă tropicală şi se hrăneşte prin frunze, deci ….des. Am citit că unii o udă de 5-6 ori pe zi. Eu am udat-o doar 1 dată pe zi şi deja s-a dublat ca mărime. Dar trebuie udată bine, nu doar fâs-fâs! Să stea verde cam 20 de minute după udare. Asta udare, no? Nu cred că e nevoie să vă spun că nu îi place apa de la robinet. Ştiţi voi, ca orice plantă care se respectă, preferă apa neclorinată şi nu calcaroasă. Asta nu înseamnă ca o tratăm cu apă plată, ci folosim apa de robinet păstrată 24h în sticle fără dop, sau apă de ploaie, dacă aveţi chef sa colectaţi.

 

Înmulţirea

Cum v-am zis, îmbătrâneşte şi moare. Aşa că trebuie sa ne asigurăm nişte pui de la ea. Din câte am citit, din fericire n-am experimentat încă, începe să se usuce în partea superioară, dar încă dă lăstari în partea de jos. Greşeala frecventă pe care o fac mulţi ar fi ca iau aceşti lăstari şi îi agaţă peste partea uscată. Aceşti lăstari trebuie adunaţi şi agăţaţi separat. Veţi observa că, uneori, cad bucăţi din ea sau se rup când o manipulaţi. Adunaţi si formaţi noi plante. Puteţi să şi rupeţi cu grijă o parte din ea, chiar e recomandat pentru că altfel se face prea deasă şi nu mai ajunge apa la interior. Aţi văzut ca şi eu am cazat o blondină mică deasupra patului, îi merge bine.

 

Mno, cam atât ştiu despre blonda mea, Tillandsia Usneoides. Îmi place tare! Dacă mai ştiţi şi voi câte ceva despre ea, să ziceţi, că şi eu am zis.

 

 

 

 

4 Comments

 • Iulia
  ianuarie 23, 2016 10:44 am

  poate ne spui si de unde ai cumparat-o..?

  • verdecustaif
   ianuarie 23, 2016 10:57 am

   Eu am cumparat-o din Constanta. Daca sunteti prin zona sau vreti mai multe informatii, discutam in privat. Eu nu ma ocup de vanzare. Cred ca se poate achizitiona si de pe vreun magazin online de plante, nici nu stiu, nu am cautat. Eu am gasit-o intamplator, am obiceiul sa scormonesc pe toate rafturile din garden center-uri.

 • Monica
  ianuarie 21, 2017 3:41 pm

  Si eu am una cumparata in primavara lui 2016, are puiuti! Ce am invatat nou este ca trebuia sa o tin invers ca sa se dezvolte! In rest…ar trebui sa o ud mai des! Multumesc pentru informatii! Mie mi-au fost de un real folos. Mi-e draga si mai vreau cand gasesc si din verisoarele ei…ca se pare ca sunt de multe feluri!!!

  • verdecustaif
   ianuarie 23, 2017 10:29 am

   Buna! Ma bucur ca-ti place. Asa este, singurul dezavantaj este ca trebuie udata des. Eu nu am alte soiuri de plante aeriene, am comandat odata la Bakker si mi-au trimis niste uscaturi, o bataie de joc. Le-am trimis inapoi. Asa ca sa nu faci greseala sa cumperi de acolo.

Leave a Reply