Jos stâlpii! Sus ghirlandele solare!

Cine zice că grădinăritul se termină când începe iarna şi reîncepe abia în primăvară omite cea mai importantă parte şi anume faptul că iarna grădinarii îşi fac planuri pentru grădină. Iar planurile sunt importantissime. De ce? Să presupunem că e miezul verii. Ştiu că e greu să vă imaginați aşa ceva pe „umbra” asta, dar încercaţi. Vară, căldură sufocantă şi umiditate mare (la mine aici, pe malul gârlei aşa e, dar avantaj seara că e briza). Când e cel mai bun moment de pierdut vremea în grădină? Dimineaţa, până în 11, şi seara, după ora 19. Corect? Nu ştiu cum e la voi, dar pe aici serile se prelungesc destul de mult. În fiecare seară stăm pe terasă, în grădină, mâncăm şi bem … brifcor rece 😛 Mboon … De pe la ora 21 nu mai poți vedea nimic în grădină. Practic, îți limitezi o parte din spațiul de care ai fi putut să te bucuri. Şi atunci te înjuri că nu ți-ai făcut un plan şi n-ai amplasat becuri şi prize şi în grădină. Îți aminteşti chestia asta când caşti gura pe la Dedeman şi găseşti nişte stâlpi din plastic cu lumină solară. Stâlpii ăia mici, care se înfig în pământ. Îți zici că nu ţi-oi fi făcut tu plan de iluminare grădină, dar uite ce bine te-ai descurcat. Iei 10 stâlpişori din ăia şi, cu 5 pe o parte şi 5 pe alta, deja aleea ta arată ca o pistă de avion (din ăla mic, de jucărie). E foarte bine până aici, demonstrează că ți-ai dat interesul să remediezi, doar că aş vrea să ştii că arată urâțel. Ştiu că ți-am devenit antipatică, dar uită-te la pozele de mai jos şi zi că stâlpii tăi sunt mai misteaux. Nu poți. O să înjuri că-s arogantă şi fițoasă, dar îmi vei da dreptate. Primele 2 foto sunt ale mele, celelalte sunt adunate de pe net pentru a-mi susține depoziția. Stâlpii ăia arată cam meschin față de ghirlandele din pozele astea, nu? Aleea arată mai interesant marcată de un cablu luminos. Îți mai poți imagina stâlpi acolo? Locurile acelea de luat masa arată absolut demențial cu genul acela de iluminare. Ştiu că acum ți-ai amintit cât de enervant e becul ăla pe care îl ai tu undeva pe deasupra mesei de pe terasă. Hai că e! Mai ales după miezul nopții, când eşti la a 3-a sticlă de brifcor şi nu vrei decât să te relaxezi ascultând greierii. Greierii din grădini cu ghirlande cântă mai cu patos față de cei din grădini cu bec tradițional. Au demonstrat-o nişte cercetători din Ovidiu, Constanţa, România. Parol!
Ai înţeles ideea. Iluminatul ca cel din poze = romantic, shabby chic, evergreen, prieteni, băuturi reci, nopți superbe. A, şi greieri talentați, ți-am zis! Stâlpi cu lumina solară / bec tradițional = plictisitor, soacră, bere caldă 😛, nopți scurte c-au venit gângăniile la bec, greieri amărâți 🙂))) Cum să te mai conving?

A, ghirlanda mea de la pergolă este cu lumină solară. Am mai zis, am luat-o de la Ikea. Căutaţi astfel de instalații, nu consumă, nu stai cu grijă că ai uitat s-o scoți din priză şi luminează toată noaptea, e o încântare să îți priveşti grădina şi noaptea de la geam. Există şi mici lumânărici solare, luați şi nişte felinare şi faceți nişte trepte de stă mâța-n coadă.

Cam asta ar fi cu planurile.

Leave a Reply