Cu parfum de clematite

 

Armandii Snowdrift
Armandii Snowdrift (image source: pinterest)

Ultima obsesie ar fi clematitele puternic parfumate. Când spun parfum puternic, mă refer la faptul că îl simţi în grădină fără să fie nevoie să îţi bagi nasul în flori. Daca vă mai zic şi că doua dintre ele sunt veşnic verzi? Vorbesc de 5 clematite, 4 de grupa A (nu se tund) si 1 grupa C (se tunde primăvara devreme la 30 cm).

Avem aşa: Clematis Armandii Apple Blossom şi Clematis Armandii Snowdrift. Acestea sunt veşnic verzi, ceea ce mi se pare un aspect deosebit de important având în vedere că ne dorim grădini verzi şi iarna. Acestea înfloresc primăvara devreme, din martie (sau chiar februarie dacă locuiţi unde locuiesc eu) şi până în mai. Fac bucheţele de flori micuţe 3-5 cm. Apple Blossom miroase a vanilie, iar Snowdrift are un parfum fructat. Frunzele clematitelor Armandii sunt tare frumoase, sunt mari, alungite, lucioase, de culoare verde-închis. Prin urmare, chiar dacă este înflorită doar primăvara, planta este decorativă şi în restul anului datorită frunzelor.

Armandii Apple Blossom image credit: reclaimingnature.wordpress.com

Florile Snowdrift sunt albe, cu petale puţin mai ascuţite decât cele ale lui Apple Blossom, care sunt de un roz foarte pal. Bobocii mici şi grupaţi arată ca nişte broşe cu perle albe sidefate (Snowdrift) sau roz sidefate (Apple Blossom).

Cele două Armandii cresc foarte mari, 9 m sau chiar mai mult, deci sunt ideale pentru acoperirea unor garduri sau ziduri. Clematita Armandii nu se tunde, singura operaţiune pe care trebuie să i-o faceţi este să îi dirijaţi ramurile.

Musai să fie plantate în loc însorit! Serios! Căutaţi locul cel mai însorit din grădina, altfel veţi fi dezamăgiţi de Armandii.

 

====================================================================================

rubens
Montana var. Rubens (image source: gardenweb.com)

Apoi avem Clematite parfumate din grupa Montana, tot grupa A (fără tundere) şi aş vrea să vă imaginaţi următoarea combineişăn: Clematis Odorata are flori roz pal, parfum vanilie curata şi Clematis Wilsonii (albă, miroase a flori de ciocolata). Da, vanilie şi ciocolată. Vă imaginaţi o combinaţie între Odorata şi Wilsonii? E prea mult să le plantezi alăturat?! Niciodată nu poate fi prea mult când vorbim de vanilie şi ciocolată. Desigur, unii dintre noi vor ajunge rapid la diabet zaharat, stârniţi fiind de miresmele din gradina. Dar nu-i nimic, merită. Înflorirea începe în mai şi se termină în iunie.

Montanele nu sunt veşnic verzi, dar merită avute în grădina deoarece îmbracă frumos zidurile şi gardurile, fiind foarte robuste (chiar puteţi sa le mai tăiaţi pe ici-colo dacă se întind foarte mult), înflorirea este abundentă şi se descurca excelent chiar şi la umbra!! Mare lucru! Eu o am doar pe Odorata. Bineînteles că îi fac loc şi lui Wilsonii lângă ea. Diabet scrie pe mine!

Am spus Montana Odorata, dar tot din aceeasi familie (ranunculaceae) si subfamilie (anemoneae) este şi Mayleen, tot cu parfum de vanilie. Deci, fie că găsiţi Montana Odorata var. Rubens sau Montana Mayleen var. Rubens sau, pur si simplu Montana var. Rubens,  seamănă foarte mult între ele şi toate miros a vanilie (poate Odorata ceva mai intens). Poate veţi mai găsi şi Clematis White Montana, care, de fapt, nici nu e Montana, e Spooneri (nu e Anemoneae), dar e tot parfumată. Nici nu contează până la urmă, ne ameţim de tot dacă le luăm la puricat pe toate. Important este că există, sunt viguroase, sunt perfecte pentru acoperirea unui zid inestetic şi trebuie să reţinem că nu se tund, fiind din grupa 1 sau A.

==============================================================================================

scented clem
Clematis Scented Clem

Cea de-a 5-a clematita parfumata, descoperită recent de subsemnata, se numeşte Scented Clem şi este din grupa C (se tunde primăvara devreme). Florile sunt mari, de culoare bleu, planta ajunge la 2-3.5m, înfloreşte din iunie până în septembrie. Nu am mirosit-o, dar bănuiesc că are un parfum dulce din moment ce i se mai spune şi Sugar-Sweet. E interesantă, nu? Îi fac loc.

Dacă vă întrebaţi de unde le puteţi achiziţiona: montanele sunt cam prin orice Dedeman, Hornbach şi alte magazin de gen, sau pe www.clematite.ro sau mai daţi şi voi search pe google şi vedeţi pe unde le mai găsiţi. Şi mai ziceţi-mi si mie dacă mai descoperiţi alte varietăţi parfumate.

Enjoy, my dears! Love

12 Comments

 • Elena Simion
  ianuarie 18, 2016 9:33 pm

  Bună seara! Felicitări ptr blog! Descriere interesantă a acestor clematite frumos mirositoare, chiar apetisantă.

  • verdecustaif
   ianuarie 19, 2016 9:33 am

   Va multumesc pentru aprecieri! O zi frumoasa!

 • angela
  ianuarie 19, 2016 11:23 am

  V-aș fi recunoscătoare dacă ați da și niște informații unde pot fi procurate.

  • verdecustaif
   ianuarie 19, 2016 3:49 pm

   Sigur, am scris si in textul de mai sus. Magazinele gen Dedeman si Hornbach sunt pline toamna (cateodata si primavara) de clematite Montana, printre alte clematite. Montana nu lipseste niciodata. De asemenea, pentru alte „specialitati” de clematite puteti accesa cu incredere http://www.clematite.ro. Eu am cumparat de acolo si sunt multumita.

   • angela
    ianuarie 20, 2016 10:57 am

    mulțumesc!

 • Rodica Stacescu
  martie 27, 2016 11:28 pm

  Din punctul meu de vedere sunt o splendoare, dar spun din nou „off”! La propriu spun. Mi-am luat si eu vreo patru si s-au prins toate. Spre norocul meu, mai am doar doua dintre ele. Asa de tare s-au incalcit printre trandafirii mei, incat de cate ori treceam prin zona trebuia sa merg cu foarfecele sa tai din ele. Cred ca s-au plictisit sa traiasca in conditii atat de restrictive.
  Si totusi am vazut in alte gradini diverse soiuri de clematis asociate cu trandafiri. Poate candva o sa studiez totusi comportamentul clematitelor, cum este cu grupele de taiere, care din ele infloresc pe lemn vechi si nu se taie, care e rebela si invadeaza tot, daca nu stii toate astea e de rau! Cand nu pot avea ceva ce-mi place, nu e nici o suparare, stau si admir acel „ceva” prin gradinile de pe net ale altora si imi ajunge! Lipseste doar parfumul de vanilie si de ciocolata…

  • verdecustaif
   martie 28, 2016 1:52 pm

   Clematitele sunt companioni grozavi pentru trandafiri. Totusi, clematitele de grupa 1, cele care nu se tund, (cum sunt Armandii, Montanele/Alpinele) sunt foarte robuste si cam acopera trandafirii. La fel si cele de grupa 3, cele care se taie de de foarte de jos, (cum e Tangutica) cresc foarte mult, dar merg totusi langa trandafiri. Cel mai bine e sa alegeti clematite de grupa 2 (cele care se taie la 3-4 noduri), va garantez ca nu vor sufoca trandafirii, dimpotriva, ii pun in evidenta si mai mult prin contrast sau complementaritate.

 • Ide Elide
  aprilie 23, 2018 7:12 pm

  Astazi, 23 aprilie 2018, a inflorit Scented Clem. Nu ma asteptam. Si cum google e mereu disponibil cand vrei sa stii mai multe am ajuns la articolul asta, asa de bine scris ca m-a facut fericita. Deocamdata s-au deschis doar doi boboci. Florile nu sunt prea mari, dar parfumul e prafos si puternic, aduce cu cel de frezii. Abia astept sa se deschida si Mayleen. Felicitari pentru articol!

 • Dana
  mai 24, 2018 11:02 am

  Buna ziua, o alta clematita intens parfumata este si Rouge Cardinal. O zi buna!

 • Roxana
  iunie 15, 2020 6:13 pm

  Wow…de ce nu te-am descoperit mai devreme, dar mai bine mai tarziu, decat niciodata! Superb articol, superba faptura si superba descrierea ta…de la managementul vapoarelor, la managementul miresmelor, plantelor sau asa cum ai mentionat, „Be kind to everything that lives?!” Acesta este si motto-ul meu❤! Felicitari din toata inima❤!

  • verdecustaif
   iunie 16, 2020 9:47 am

   Buna! Ma bucur ca ti-au placut textele de pe blog si e o surpriza ca il mai citeste cineva :-)) Nici macar eu nu am mai intrat pe aici! Am scris mai mult pe pagina de facebook pentru ca mi s-a parut ca astfel textele ajung mai repede la cititori. You’ve made my day! Multumesc!

 • Monica
  octombrie 22, 2021 8:24 am

  Multumim mult pentru informatii, datorita tie mi-am cumparat cativa trandafiri(i-ai descris prea frumos). Acum, acest articol ma determina sa imi cumpar si clematite. Inca o data multumesc!

Leave a Reply