Darcey Bussel (photo credit: mandarinoriental.com)

Darcey Bussel, balerina şi trandafirul

Mi-e dor de trandafiri de îmi vine să mă tăvălesc pe jos! Știu că nu sunt singura. Ca la catalogul din grădina mea:  Abigail, Alan Souchon, Alexandrine, Aphrodite, Aprikola, Ascot, Augusta Luise, …… Darcey Bussel. Aici voiam să ajung, la Darcey Bussel. V-am povestit cine este Susan Williams-Ellis. Care este mecanismul prin care creatorul de trandafiri decide să-și numească într-un anumit fel opera sa de artă (da!) la care a muncit cam 9 ani și pe care este gata să o prezinte mapamondului? Mă refer la numele comercial, exhibition name. Unii își denumesc trandafirii după numele celor din familie (Austin are mulți, de la frați, surori, nepoți, neveste pana la socri și verișori). Sau după orașe sau locuri (Ascot, Munstead Wood,Winchester Cathedral, Rosemoor..). Alții, după mari personalități cunoscute în întreaga lume (cine nu știe de William Shakespeare, Honore de Balzac, Leonardo da Vinci sau Christophor Colomb). Sau după personaje din literatură (Lady of Shalott, Gentle Hermione).

Care sunt motivele ce l-au determinat pe David Austin să își numească minunăția de trandafir purpuriu Darcey Bussel? Cine este Darcey Bussel? Este o balerină care a uimit în primul rând Marea Britanie, ajungând la numai 20 de ani prim-balerină a Royal Ballet din Londra (în 1987). Performanța ei în balet a fost recunoscută în întreaga lume prin numeroasele premii câștigate. Nu le înșir, găsiți pe wikipedia astfel de informații. Anul in care David Austin scotea pe piață Ausdecorum, adică 2006 conform „The English Rose”, este anul în care carieră artistică a lui Darcey Bussel se apropia de final (în 2007 s-a retras), după ce timp de 25 de ani fermecase si cucerise scene din întreaga lume. Îmi place să cred că nu a fost strategie de marketing, ci însuși Șir David Austin a fost fascinat de poezia scenică a artistei și i-a dedicat ca omagiu acest trandafir. Despre poezia dansului nu scriu pentru că nu am dispoziția de poetessă azi. Și nici grația acestei balerine cu picioare până la cer nu o pot explica în cuvinte. Va recomand să priviţi aici câteva minute. Zău, faceți asta!

Deși s-a retras din baletul profesional, Darcey Bussel a devenit Președinta Academiei Regale de Dans (Royal Academy of Dance) și s-a concentrat pe instruirea celor care iubesc dansul, de la copii, adulți, până la proiectul ei de instruire în această artă a persoanelor peste 50 de ani, cel mai în vârstă cursant al său având vârstă de 102 ani. „Isn’t that just woderful?” întreabă ea. Este, ma’m!

Știți ce a mai zis într-un interviu? “Things are hard for young girls; it’s all about how you look. People are wrong to say youhave to be skinny to be a dancer. It’s rubbish. If anything, dancing makes you healthier and happier.” (Situația e grea pentru tinerele fete; totul este despre cum arăți. Oamenii greșesc spunând că trebuie să fii slabă pentru a fi dansatoare. E o mizerie! Mai mult decât orice, dansul te face mai sănătos şi mai fericit.) Și asta, dragii moșului, spune o prim-balerină ultra ovaţionată şi recunoscută la nivel mondial. Știți la ce mă refer.

 Fotografii cu Darcey Bussel, trandafirul din gradina mea, și cu frumoasa balerină Darcey Bussel. Enjoy!

5 Comments

 • Elena Simion
  ianuarie 21, 2016 9:00 pm

  Frumoasa poveste!

 • Elena Simion
  ianuarie 21, 2016 9:01 pm

  Un motiv sa ne „cultivam”!

  • verdecustaif
   ianuarie 22, 2016 12:08 pm

   Trandafirii ne si educa. 🙂

 • Elena Nita
  ianuarie 22, 2016 9:01 am

  Frumoasa si interesanta poveste, ma bucur ca exista cineva care scotoceste in spatele numelor trandafirilor si ne impartaseste si noua povestile lor.
  Elena, o ovideanca cu trandafiri si clematie in gradina.

  • verdecustaif
   ianuarie 22, 2016 12:08 pm

   Asa-i ca este interesant? Nu mi se pare doar mie. Ma bucur ca v-a placut. Mioara, o ovideanca cu trandafiri si clematite in gradina.

Leave a Reply