Bombaaaa!!!

Zi de lecții, inspirație și minuni. Am multe de povestit, prin urmare pregătiți-vă de citit pentru că e interesant, util și, mai ales, „inspiraţional” (ştiu că inspirator e corect, da’ nu are aceeaşi rezonanţă. inspirator-respirator-inhalator-perspirator). Aveți chef? Scriu mult, am cuvinte azi.

Ieri mi-a adus Tom un pui de drepnea neagra. Hotărât să-l mănânce, biensiur. Raw, bio. Știți cum se procedează când aduce pisica astfel de „delicatese”? Deschideți ușa și invitați cu amabilitate vânătorul cu pradă cu tot în casă pentru că altfel se duce într-un colț de grădină și nu aveți control. Nu îl certați pentru că se va speria și nu mai intră. Apoi, delicat (nu tragem), scoatem din botul prădătorului nefericitul înaripat și verificăm dacă mai trăiește. Dacă are răni, sau mai ales dacă are răni, îl ducem imediat la doctor. Nu, nu știm să tratăm. O consultație la dr veterinar nu costă mult și, dacă dați de un om în cabinetul ăla, nu costă nimic. Nici medicamentele nu costă mult, nici tratamentele. Așa că nu vă gândiți că și așa stați prea prost cu banii și asta v-ar mai lipsi.

Bombiţa în mâna mea

Mboon…Cum ziceam, pe la 2 și ceva a venit motanul cu păsăroiul în bot (atunci am crezut că l-a vânat, dar mai târziu am realizat că n-avea cum, deci l-a găsit pe jos, căzut din cuib). Invitat, sustras prada, verificat, pozat, pus pe facebook. Părea în regulă și, la cât mă pricep eu, am zis ca e un pui de graur. Mnah! Mai adusese Dom’ Tomiță și altădată, așa că am pus puiul într-un coșuleț și l-am urcat în brad, sperând că va fi recuperat sau hrănit de părinți chiar acolo. Data trecută a funcționat, în câteva minute au venit părinții păsăroi și și-au luat odorul. Acum, falsul meu graur, stătea de vreo ora acolo și nu se întâmpla nimic. Am intrat pe net să caut soluții (mare minune internetul ăsta, în fiecare zi sunt recunoscătoare ca există) și atunci am văzut un mesaj de la o prietenă din listă: Buna, Mioara! Verifică aici. Recunosc că am apăsat cam zburlită pe link, am crezut că-mi trimite cine știe ce bălării când știe că eu sunt cu puiul orfan, doar pusesem poza pe fb! Nicoleta, tu ai făcut ca procesul de salvare a puiului să fie mult mai rapid. Nu te cunosc personal, bănuiesc că nimic nu e întâmplător, poate pentru momentul ăsta ai dat de mine pe fb acum mult timp. Mulțumesc!

Începe adrenalina și, cel mai tare, inspirația. Ahhh…și ce-mi place inspirația!! Intru pe pagina de fb a celor de la Inițiativa Drepneaua Neagră România. Habar n-aveam ce-i aia drepnea și care-i treaba cu inițiativa asta. Nu am avut timp să citesc prea multe, dar am văzut pozele și mi-am dat seama că graurul meu s-ar putea să nu fie graur. De atunci a început maratonul. Cum să vă zic, dacă găsiți o drepnea și intrați acolo să citiți, vă ia și pe voi panica, eram deodată copleșită de sentimentul că am găsit o bombă. Ceva de genul: ați găsit? Nu umblați! Nu puneți mânaaa! Nu îi dați nimiic, nu apă, nu mâncare, nu o stresaaaa, nu o atiiiingeeeeee!!! Sună i-me-diaaat!!!! Ză bombaaaa!!! Fraaaate, m-a luat de la tensiune, am sunat imediat, bineînțeles! Bună ziua! Bună ziua! Sunt cutărica și am găsit și io o pasăre din asta….(la naiba, nu reținusem cum îi zice că mă uitasem repede și eram și panicată ca draq!). Da, zice, mă numesc Alexandru Stahl, găsiți-mă pe fb și trimiteți-mi poza cu pasărea. Bine. Bine. In 5 secunde, executasem deja add friend și poza pe chat. Răspunde: Drepnea. Sunați! Atât a scris! Moaaamă, vă jur, asta îmi sunase exact ca: da,cucoană, e bombă, urgent geniștii! Am pus-o, îmi zic, e de-aia! Nu-i graur! Am ignorat suspiciunile mele la adresa Universului: cine mama mă-sii mi le trimite mie pe toate astea?! Care ești, mă, acolo și te distrezi? În fine, am zis că mă gândesc mai târziu, poate azi, dacă am timp sau dacă nu mă găsește vreun pui de bufniță, pitpalac, vultur, tucan sau vreo altă pasăre rară, exotică, ceva ocrotit de lege, ceva pe cale de dispariție …ceva de genul…ceva, mă aștept la orice trăsnaie. Chiar și la tucan. Da, de ce nu? La norocul meu…sunt și călita. Hit me!

Drepneaua neagra photo source: Initiativa Drepneaua Neagra Romania

Deci, geniștii. Îl sun pe genist. Zice că trebuie să ajungă bomba la el urgentissimo. Nu cred că pot azi. Stabilim să mă duc cu pasărea urgent la dr pt primul ajutor. Îi explic că n-am încredere că se pricepe la așa ceva, mă liniștește că îi transmite el prin telefon ce tratament să-i dea. Îl sun pe doctorul veterinar de aici: Bună ziua. Bună ziua. Sunteți la cabinet?  Pfoaa..Nefericitul răspunde că da, este. Bun, zic, vin cu o pasăre, caz special, o să vă dau la telefon un dr din București să vă spună ce tratament să-i dați. Dacă i-aș fi zis că azi sunt Zâna Măseluță și vin urgent să-mi dea dinții lui, n-ar fi fost așa șocat. Nu-i vorba, mai venisem eu cu fel de fel înainte, dar niciodată așa treabă la nivel înalt cu tratamente de la capitală. Deci, l-am panicat și pe dr veterinar din Ovidiu. Bombaaa!! și la el. Când ne-a văzut, a zis: speram, totuși, să fie un papagal. Na, ce să-ți fac, ghinion! E drepnea. Mi-o mai răspunde la telefon vreodată? În fine, verific eu în curând, precis. Îmi iau cartele din alea pre-paid. Găsim.

Am aflat apoi că tratamentul acesta acordat la timp i-a salvat viața drepnelei. De-aia zic, găsim vietate rănită, mergem imediat la dr cu ea. Căutăm specialiști. Si, dacă e pasăre și nu știm ce specie este, ne interesăm la Asociația Ornitologică Română.

Mbon. M-am întors acasă, am pus anunțul pe fb că-i caut transport bombei (n-am zis bombă că nu mă share-uia nimeni). O păsărica acolo. N-am zis nici că nu trebuie stresată că moare. Adică, frate, o duci la București, dar ții radioul închis, nu fuma în mașină și să nu te apuce cumva vorbăria pe drum că omori naibii drepneaua. N-am zis. Era surpriză. L-am sunat pe prințul consort să-l întreb și pe el dacă are vreo soluție. Am început cu: Hai să-ti zic ce mi s-a întâmplat azi. Omul e călit și el că mă cunoaște de dooj de ani, dar..

Stați așa că a sunat una la poarta să mă invite la o conferință despre motivele pentru care a venit Isus pe pământ. Cică aflu in Toscana. Puzzled. Restart.

Cum ziceam, e obișnuit, dar tot îl ia cu fiori pe șira spinării când încep cu: hai să-ți spun ce mi s-a întâmplat azi. De ce îl ia așa? Că mă cunoaște. Mie mi se întâmpla chestii….și știe. Zău, femeie, ce-ai mai făcut? Uite așa si așa,Tomiță, drepneaua, inițiativa, tratamentu’, tre’ sa ajungă la București. Ce neam mai e și drepneaua asta? Stai să citesc. Îl las, mă sună. „Aoleuuu!” Deodată, al meu era și el călare pe bombă. „Puteai și tu să mai găsești un porumbel.” Asta e. Drepnea azi.

Îl sun iar pe genist aka Alexandru Stahl. Stabilim să îi trimit drepneaua cu nașul la tren. Am pregătit cutia pentru transport și am plecat spre gară. Am condus ca la urgențe medicale. Avarii, viteza, flash-uri (așa se zice când faci din faruri ca …bmw-istu’?), i-am ocărât pe aia care mergeau încet pe banda a2a, am regretat că n-am și eu un girofar prin portbagaj pentru la o adică…am rămas cu permis și am ajuns. La gară, mă aștepta smurdul meu, adică omul meu de bază care a și luat cutia și am pornit sprint către peron. Sprint, da’ cu grija. Cică: fratee, parca suntem ăia cu transportul de organe. Eram zburliți toți trei: eu, copil,consort….cu ochii scoși, toți după mecanicul de locomotivă. Teoretic am fi avut de așteptat maxim 10 minute până pleca trenul, practic am așteptat 35.

Drepneaua neagră a ajuns cu bine la Alexandru Stahl. Mi-a spus că puiul are fractură la piciorușul stâng. E tratabilă și are șanse de supraviețuire. Sperăm să nu aibă și altceva.

Dupa ce a ajuns la Bucuresti

Ce, nu știți cine e Alexandru Stahl de tot zic de el? Nici de Inițiativa Drepneaua Neagră Romania? Dar de drepneaua neagră știți? Păi, pentru noi, grădinarii, tipii ăștia de la I.D.N.R ar trebui să fie un fel de semizei, iar drepneaua neagra, darurile. Oamenii sunt specializați în Germania și salvează această pasăre cu fonduri din buzunarele lor. DA. Și sunt importanți pentru noi toți, dar mai ales pentru noi, grădinarii, întrucât pasărea pe care o salvează ei, pe lângă faptul că e superbă, atât de expresivă, sensibilă, interesantă, mai e și …lăsați-mă să vă informez cu un copy/paste de pe site-ul lor: „Drepneaua neagră ( Apus apus) este un agent biologic de control al populației de insecte; o singură pereche de drepnele negre în sezon de reproducere prinde milioane de insecte (afide, țânțari,musculițe, furnici zburătoare, etc.).„ Ce ziceți de asta? Afide? Musculițe? Ring a bell? Să vă mai spun că am citit că păsările pot muri din cauza îngurgitării insectelor afectate de insecticid. Acest insecticid afectează sistemul nervos central al insectei și, prin înghițirea insectei, devine afectată și pasărea. Și, gândind în perspectivă, cu câte specii de păsări vom rămâne? Le povestim nepoților noștri că pe vremea noastră..heeeheee….existau Drepneau neagră, lăstunul etc…Ok, și la întrebarea „ce s-a întâmplat cu aceste păsări și unde sunt?” Ce răspundem? Știi, bunică, aveam niște afide pe trandafiri. Zău așa! Știți de ce spun asta și voi susține întotdeauna că distrugerea ecosistemului prin folosirea insecticidelor, pesticidelor, șitoateicidurilor nu poate fi benefică pentru noi. Nu vă amăgiți că există insecticide inofensive pentru noi. Am mai vorbit de soluțiile ecologice pentru controlarea invaziei de afide și a altor insecte dăunătoare plantelor. Eu folosesc și funcționează, după cum puteți vedea din fotografiile din grădina mea.

Revenind la „geniștii” noștri de la IDNR, vă recomand să îi urmăriți online, să luați în considerare ceea ce spun, atenționările lor. Aceștia sunt oamenii mișto de urmărit, aceștia care te inspiră, oameni cu pasiuni, aceștia de la care ai de învățat, cei care te fac mai conștient, cei care te fac curios, iar curiozitatea duce la evoluție personală. De asemenea, tot ei sunt dintre cei care merită respectul tău, dar și suportul tău necondiționat la nevoie.  

Lesne de înţeles că sunt de-a dreptul fericită că i-am descoperit. Lesne de înţeles, de asemenea, că voi promova întotdeauna valorile, oamenii, ideile în care cred. Providențială zi am avut ieri. Sunt norocoasă sau doar țin ochii deschiși?

Apus apus. Mi-am terminat cuvintele.

Felicitări! Ești un om curios. Ai citit.

Love,

M

 Photo credit: Initiativa „Drepneaua neagra” Romania

08.07.2015

LE: Starglow, pentru că acesta a fost numele primit de drepneluţă, a fost sub tratament 2 luni şi a zburat în septembrie împreună cu alte drepnele puse şi ele pe aripi de Iniţiativa Drepneaua Neagră România.

„Aripi libere!”

13 Comments

 • Nelu
  ianuarie 30, 2016 1:03 am

  Felicitari!Imi pica ochii in gura dar tot am citit!

  • verdecustaif
   ianuarie 30, 2016 10:52 pm

   Doar am promis, nu? 🙂

 • Mioara
  aprilie 7, 2016 9:09 am

  Ce mult ma bucur ca v-am descoperit,e un deliciu sa va citesc si,bonus,sa aflu si chestii,ca sa zic asa, despre existenta carora n-aveam habar ,drepneaua de exemplu.Ce aventura frumoasa ati avut,pe masura sufletului….

  • verdecustaif
   aprilie 7, 2016 9:37 am

   Multumesc mult pentru aprecieri! Intr-adevar, a fost o aventura frumoasa, la fel ca si cele cu porumbeii. Bombita zboara libera acum.

   • Mioara
    aprilie 7, 2016 8:56 pm

    Un final fericit. 🙂

 • Anda
  august 3, 2016 12:48 pm

  Frumoasa poveste! Am citit cu sufletul la gura. Acum cativa ani am gasit trei astfel de ‘bombe’ si le-am crescut timp de o luna pana la primul zbor. Cei de la Initiativa nu au putut primi puisorii din lipsa de fonduri, asa ca a trebuit sa ii copiem cat mai fidel cu putinta. Am citit tot ce se putea citi in materie de drepnele, ne-am inarmat cu rabdare si multi greieri, am luat concediu anume pentru asta. A fost cel mai greu lucru pe care l-am facut pana acum, dar e si cea mai frumoasa amintire pe care o am. E o bucurie sa intalnesc oameni cu suflet mare care trec de orice obstacol pentru ceva in care cred.

  • verdecustaif
   august 3, 2016 2:13 pm

   Bucuria aceasta e reciproca, mesajul dumneavoastra mi-a facut ziua mai buna. Multumesc!

 • tamara
  septembrie 13, 2019 10:56 pm

  Ce intamplare interesanta ! Mult mi-a placut Verde ! Stiam eu ca esti un om deosebit ! Am simtit ! Noroc cu Susan Williams ca te-am descoperit si aici ! Si ce frumoasa este pasarea !

 • Ovidiu
  mai 11, 2020 8:53 pm

  Sal am găsit și eu o asemenea bomba și trebuie să o trimit la București !!!

  • verdecustaif
   mai 11, 2020 11:25 pm

   Buna! Ia legatura cu Alexandru Stahl
   Mobil +40 730 366 428

 • Cristian
  iunie 15, 2020 12:33 pm

  Am gasit si eu in curte un pui (in Ovidiu, Constanta), m-a ajutat domnul doctor (str. Caminului cu Frunzelor), i-a facut o verificare si o injectie cu solutie glucoza, apoi am pus puiul pe tren si a fost preluat de domnul Alex.

  • verdecustaif
   iunie 16, 2020 9:49 am

   Acelasi traseu a avut si bomba mea. Curte Ovidiu-acelasi cabinet din Ovidiu-tren-Alexandru. Noi, astia din Ovidiu, suntem mari furnizori de pui de drepnea :-))

 • Iustina
  iulie 22, 2022 8:52 am

  Foarte frumos ati relatat. De cateva zile am observat ca la streasina de la bloc sunt niste pasarele zgomotoase, asemanatoare randunelelor. In dimineata aceasta le-am urmarit cu atentie spectacolul. In zbor, pe langa fereastra mea, la etajul 4, 4 pui cenisii- negri tipau si plonjau ca niste mig-uri. M-am prins! Nu semanau cu rândunelele! Am cauta pe net si am gasit: dreptila. Asa ca, in fiecare dimineata si seara le aud strigatul puternic si vad spectacolul aerian. Cuibul este la coltul blocului chiar langa fereastra mea. E ceva nemaipomenit! Un dar!

Comments are closed.