Bugetul pentru grădină. Articol nelămuritor.

Mă sâcâie azi trei chestiuni: 1. Bugetul pentru grădină. 2. Trandafirii urcători. 3. Avem designeri de grădini în România?

Aşa că voi începe cu Mercur retrograd.
Măi, deci aveţi grijă mare, e Mercur retrograd!! Nu ştiu exact ce înseamnă asta, eu îmi imaginez că planeta Mercur stă îmbufnată, cu fundu-n sus, aşa de-odat’ şi făr’ de motiv. Nu ştiu exact cum şi ce fel, dar cică am pus-o toți dacă e Mercur retrograd. Zice-se nici eletronice să nu ne cumpărăm că le luăm degeaba, nu vor funcționa. Ca să înțelegeți cât de grav e, începând de azi şi până pe 11 februarie, nu trebuie să luăm nicio decizie, nu trebuie să facem nimic-nimic. Eu zic nici să nu băgați în seamă ce scriu, e posibil nici să nu scriu eu, e posibil să scrie chiar îmbufnata planetă. Dacă sunteți prost-dispuşi de dimineață, nu e de la somnul insuficient, nu e de la palinca de aseară, nici de la masajul fără finalizare şi nici de la jobul la care trebuie să ajungeți. E de la Mercur retrograd. De acum nu mai zicem „te-ai trezit cu fundu’n sus”. Zicem „te-ai trezit ca Mercur retrograd”. Că e acelaşi lucru şi nici nu implică părți anatomice. Mai elegant aşa.

Deci cât ar costa o grădină? De un’ să ştiu eu? Şi dacă, să zicem, aş şti cât a costat grădina MEA, credeți că aş spune aici?! Aşa că vorbesc acum la modul general, da?
În primul rând, depinde ce spațiu aveți şi ce vă doriți de la grădină. Puteți contacta profesionişti (obsesia de la puctul 3 despre care vorbim cu altă ocazie), dar, în acest caz, prețul va fi mai mare şi sunt şanse ca grădina să nu vă dea aceeaşi satisfacție ca atunci când o creați prin efortul propriu. Efectul terapeutic al grădinaritului este o certitudine, ca urmare a numeroaselor studii ştiintifice. Pe lângă beneficiile evidente pe care le avem prin conectarea cu natura, în pământ se mai găseşte bacteria fericirii. Whaaat? DA, uite aşa. Se numeşte Mycobacterium vaccae şi influențează considerabil, în mod pozitiv starea emoțională, vitalitatea şi funcțiile cognitive. Există un vaccin cu această bacterie, care tratează tuberculoza. Există studii ştiințifice care vizează folosirea ei în tratarea depresiei, cancerului, bolii Crohn şi a artritei reumatoide. Bacteria asta îl bate la fund pe Mercur retrograd. So, get dirty, my dears! Unghii scurte, câteodată cu noroi = cool. Unghii lungi şi plasticate = not cool.

Gândiți-vă la spațiul vostru exterior ca la o prelungire a casei. Grădina face parte din casa voastră, aşa că străduiți-vă să o planificați/decorați exact aşa cum ați făcut şi cu interiorul casei. Gustul în ceea ce priveşte stilul grădinii variază ca în orice aspect al vieții. Deci care este grădina ideală? Aceea care iți place ȚIE. Alegeți-vă singuri plantele care vă plac şi găsiți-le loc în funcție, în primul rând, de cerințele fiecăreia (găsiți mii de pagini cu info pe internet) şi, în al doilea rând, desigur, în locurile pe care le SIMȚIȚI potrivite pentru acestea.

Deci cât costă pân’ la urmă? În funcție de multe aspecte, poate costa de la 0 lei la jdemii de euro. Pariez că vă interesează aia de 0 lei, aşa-i? Şi pe mine, doar că la un moment dat nu o sa vă mai mulțumească şi tot veți cheltui nişte bani. Cum se face gradina de 0 lei: ieşiți cu un pahar cu apă (că altceva nu îmi permit să spun în cazul ăsta) în mijlocul ei şi uitați-vă în jur. Vreți pergolă? Nu se poate. Vreți garduri mai mişto? Alei cu piatră decorativă şi trepte? Fără. Mbon….acum uitați-vă cum puteți face nişte alei pe acolo, poate şi nişte rondouri? Astea da. Acum căutați în agendă ce prieteni cu grădini aveți sau dați o fugă la țară la bunica. A dat bunica vreun ban pe florile din grădina ei? Nu o întrebați că vă râde-n nas. N-a dat, vă zic eu. Adunați semințe sau cereți proprietarului şi puneți-le în pământ în păhărele din plastic găurite. Sau semințe de flori care se plantează direct în grădină. Luați toamna şi primăvara butaşi de trandafiri şi plantați-i în pământ cu câte un pet în cap. Mergeți primăvara prin păduri şi luați câțiva bulbi de ghiocei, de brânduşe, viorele, ce găsiți. Nu multe, că oricum se vor înmulți până în anul următor şi nu are rost să stricați. Aveți grijă să nu fie specii protejate, interesați-vă întâi. Nu e problemă dacă luați câțiva bulbi din specii neprotejate de lege, în acel loc vor reapărea oricum. Pe cele protejate lăsați-le, că şi aşa au rămas puține. Intrebati prietenii daca au plante perene pe care le pot imparti, unele se inmultesc foarte mult si oricum trebuie rarite. Intrati pe forumurile cu iubitori de gradini sau inscrieti-va in grupurile de discutii specifice de pe Fb. Veti vedea ca gradinarii daruiesc foarte multe seminte si plante. Da, daruiesc. Aduanti pietre fatoase cand mergeti la munte si faceti aranjamente in gradina. Poate si o buturuga pe post de masuta? (eu asa am facut). Un pietris pentru alei v-ar fi bun. Poate aveti un prieten care isi construieste casa si mai are ceva pietris in plus? Vedeti ca sunt solutii? Profitati de orice oportunitate. Desigur, pentru a vedea oportunitatea, e nevoie sa tineti ochii deschisi si sa va uitati bine in jurul vostru. Si, uite asa, gradina va incepe sa prinda contur.

Gradina care costa. Gasim trandafiri premium adusi direct de la producator , avand preturi intre 50 si 200 lei in functie de soi, sezon (radacina nuda sau la ghiveci). Gasim trandafiri adusi de la cei care produc acesti trandafiri sub licenta (sau nu) si au preturi intre 25 si 65 de lei. Gasiti pe internet foarte multe magazine online cu plante. Pentru copaci si alti arbusti va recomand sa mergeti la garden center-urile locale si sa alegeti personal plantele care va plac. Nu uitati sa intrebati despre cerintele fiecarei plante, sa va interesati daca e rezistenta in zona in care locuiti. Pentru partile cu gazon (daca aveti copii, e musai si gazonul), eu va recomand rulourile. Costa intre 2 si 4 EUR+Tva/mp. Calculati. Pentru alei cu piatra decorativa, pretul este in functie de calitatea acesteia. De la 50 lei/mp la cateva sute de eur/mp, prospectati piata si negociati preturile. Pergolele au si ele preturi in functie de marime si de calitatea lemnului (esenta, grad de uscare). Va recomand sa desenati frumusel pe hartie pergola visata, sa va ganditi bine cat de mare vreti sa fie si sa contactati un tamplar. Va garantez ca va iesi mai frumoasa si, mai ales, mai rezistenta decat cele din comert. Daca sunteti si prieten cu cel care va va construi pergola, ca mine, e si mai bine.

Iar m-am intins la vorba si e si Mercur retrograd. V-am lamurit de nu se poate. Cat costa gradina? Cat vreeeti sa coste, atat costa! Va intindeti cat vi-e plapuma. Va doresc o plapuma mare!!

Love

  

22.01.2015

 

2 Comments

  • Elena Simion Tudosie
    august 2, 2016 5:25 pm

    Felicitari! „Poveste” adevarata!

  • Silva
    februarie 7, 2017 10:51 pm

    Un stil frash si haios !

Leave a Reply