Sa trrraiti! Cu rrrespect!

Pe cand faceam armata, aveam un sef, Director tehnic si Sef mecanic, in functie de latitudinea si longitudinea locului de munca, uscat sau mare. Omul avea un comportament social relativ normal, zic relativ pentru ca, atunci cand intra pe usa vreun subaltern mai tanar, in general agenti maritimi, ooodata se indrepta ca electrocutat sau sarea de pe scaun de zici ca luase foc sub el si aproape ca racnea: „Sa trrrraiti! Cu rrrespect!”.  Cateodata punea si-o mana la un chipiu inchipuit. Ziceai ca a intrat pe usa insusi Amiralul Fortelor Navale Americane. Bai, nu stiam ce sa mai cred, cum sa ma comport, ca eu, pana sa vina nea Bebe in batalionul nostru, ii maraiam si-i stucheam pe agenti de le mergeau fulgii. Mna, nu eram prea populara, stiu ca va e greu sa credeti 😛 Asa o dulceata de fata, pfff.

Cum ziceam, respect prezidential pentru tinerii agenti. La un moment dat n-am mai rabdat, cat? si l-am intrebat de ce ii satrrraieste atat. Raspunsul e memorabil: „astia-s tineri, au facultati, acum sunt la inceput. Dar, gandeste-te, peste cativa ani, astia poa’ s-ajunga sefi prin port. Sa ma tina minte!” Nu stiu ce s-a intamplat cu baietii respectivi, dar mi-a ramas in cap ce-a zis nea Bebe, mai in gluma, mai in serios, a zis bine ce-a zis. Azi sunt unii sus, maine sunt altii, pe care, daca ai nas, ii vezi cum vin bine din urma.

Anul asta mi-au aparut pe timeline gradini care au 1-2-3 ani si pe care le vad deja aratand absolut fabulos peste cativa ani. Le urmaresc cu mai mult interes decat pe cele vechi. Ma intereseaza pentru ca-mi pot confirma niste teorii personale. Una dintre aceste teorii este ca gradina arata gradul de inteligenta si educatie al posesorului. Gradinarul wannabe de azi are si avantajul de a dispune de toate informatiile despre plante si design gradini, dar are si posibilitatea de a achizitiona plante de calitate, noutati, trandafiri celebri, plante rare. Trufandale, fratilor! Da. La asa ceva doar visau cei care si-au pornit gradinile in urma cu 10-15 ani, nu mai zic de gradinile mai vechi de atat. N-am dreptate? Asadar, avand in vedere contextul actual, dar si nivelul intelectual la care sunt oamenii astia, pot sa pun ramasag ca urmeaza sa apara in cativa ani pe firmament niste gradini demne  de Anyfuckingwhere Flower Show. De unde stiu eu ca oamenii astia pot? Am facebook si, daca am facebook, vad ce draq posteaza fiecare, ce distribuie. Si la ce rad. Si ce le place. Si la ce reactioneaza. Si, mai ales, cum scriu!! Daca voi imi ziceti ca nu faceti propriile profile psihologice in functie de aceste manifestari, sunteti niste micuti mincinosi.

Ma ia si rasul cand vad ca cei care incep acum imi complimenteaza mie gradina. Sunt unele gagici care au deja niste trandafiri si niste aranjamente perene  demne de coperta oricarei reviste de profil din lume. Si sunt abia la inceput! Stiu un tip care si-a facut o gradina cu niste straturi inaltate si placate cu caramida veche, deja arata absolut demential. Si abia a inceput! Astia vin bine din urma, lor le zic „Sa traiti! Cu rrrespect!” pentru ca stiu ce urmeaza. Stiti ce urmeaza? Urmeaza ca in concursurile de gradini din Romania sa vedem gradini cu bun-gust.  Urmeaza sa dea faliment fabrica de pitici si fabrica de ghivece din plastic. Urmeaza ca pe forumurile internationale de gradini si design gradini sa apara gradini romanesti care pot rivaliza cu gradinile vechi ale gradinarilor cu acte, din locuri unde in gradina se investeste ca si in casa, cum sunt cele din Franta, UK, USA etc. Urmeaza sa avem la ce ne uita pentru a invata, pentru a ne inspira. Consider ca este un semn de evolutie a bunului-gust national. Despre asta e vorba.

 

Va salut! Va stiti voi. Sa trrraiti! Cu rrrespect!

Sunt cu ochii pe voi 😉

Verde cu Staif

3 Comments

 • Elena Simion Tudosie
  iunie 13, 2016 11:12 am

  Buna dimineata! Ma bucur ca sunt sperante de a avea gradini adevarate, eu ma cam „speriasem”, probabil n-am contact cu genul de persoane care dezvolta in asemenea masura frumosul, da doamne. M-am c-am plictisit de ” ptr voi un trandafir” , ?! O zi faina! Ti-am zis eu ca esti desteapta,……………, n-am gresit!

 • verdecustaif
  iunie 13, 2016 1:56 pm

  Sunt acolo, ti-i arat eu daca vrei. O zi faina si tie! 🙂

 • Istrate Nicoleta
  iunie 16, 2020 2:35 pm

  Ai zis bine cu nea Bebe, foarte bine, nu ști ala mic când ajunge mare. Sunt atat de multe persoane sărace încât nu vor dispărea ghivecele de plastic! Grădinile frumoase se fac cu bani, cu Garden uri,………. Am mai spus odată unei prietene, noi suntem crescuți cu Alba ca zăpadă , de aici piticii, nu Buda! Și… Nu i frumos cei frumos, e frumos ce mi place mie, doamna cu piticii în gradina considera ca are bun gust, eu am alei cu pietre,îmi plac pietrele, consider ca am bun gust, alta doamna are gazon și pe margine flori, considera ca are bun gust……. Te pup!

Leave a Reply