Ghivece pentru terasă

Sâmbătă am aranjat un ghiveci de pe terasă, vi-l arăt. Cu această ocazie, vă voi arăta, la sfârşit, şi ghivecele de anul trecut. Poate unii aveţi impresia că nu puteţi realiza un ghiveci de efect si vă aşteptaţi să vă spun nişte secrete. Eu vă garantez că absolut oricine poate amenaja un ghiveci frumos.

Click pe fiecare poza:

Urmaţi următorii paşi (sunt atât de simpli şi logici încât nici n-ar trebui să-i scriu):

  1. Cumpăraţi 1 sau 2 ghivece care vă plac (din Dedeman, Praktiker, Hornbach, Ikea…etc). Gândiţi-vă dacă veţi pune acel ghiveci la umbră sau la soare şi ţineţi cont că un ghiveci negru la soare se va încălzi prea tare şi va opări rădăcinile plantelor din el. Pentru soare, alegeţi ghivece mai deschise la culoare. La umbră merg toate, chiar puteţi lua culori îndrăzneţe precum roşu aprins, galben, albastru intens. Ştiu că sunt cam scumpe şi aveţi facturi de plătit. Uitaţi-vă bine în jur, prin grădina, prin casă, prin pod pentru că puteţi folosi şi alte obiecte pentru găzduirea plantelor: o roabă, un coş din nuiele, un cauciuc vechi, o găleată, un palet…Nu ştiu, căutaţi, trebuie să fie ceva pe acolo.
  2. Cumpăraţi compost, pământ de grădină ambalat şi pietriş. Da, trebuie pământ bun. Cumpăraţi şi fertilizator organic, neorganic, granule sau lichid, nu contează. Important e să scrie pe el că este pentru plante ornamentale, pentru frunze sau flori. Verificaţi ce plante sunt pe etichetă, dacă e fertilizator pentru cactuşi si voi nu puneţi cactuşi, nu e bun. Fertilizatorul e foarte important atunci când aveţi plante în ghivece, deci trebuie să-l aveţi şi să-l aplicaţi conform indicaţiilor de pe etichetă (nu puneţi mai mult decât scrie acolo pentru că le distrugeţi în loc să le ajutaţi)
  3. Mergeţi la un garden center sau la orice magazin de bricolaj unde există departamentul „Grădină”. Atenţie! Nu luaţi prea mulţi bani la voi că rămâneţi fără ei. Stabiliţi un buget pentru acele plante si atât luaţi. Serios!

Eu am luat hebele şi feriga de la Leroy Merlin (sau Merlin Monroe, cum îi zice un amic), iar iarba neagră (ophiopogon planiscapus „Niger”) e de la garden center-ul meu preferat.

  1. Alegeţi plantele care vă plac şi puneţi-le la un loc (acolo, în magazin).
  2. Verificaţi etichetele plantelor şi căutaţi simbolurile de amplasare.
  3. Faceţi selecţia plantelor în funcţie de zona în care vreţi să aşezaţi ghiveciul, soare, semi-umbră, umbră. Pe celelalte aşezaţi-le la loc în raft sau luaţi-le dacă vă plac prea tare. Un grădinar adevărat cumpără de-a lungul vieţii mii de plante fără a avea nicio idee unde le va planta. Asta e. Dacă vă place tare şi totuşi nu merge pentru ghiveciul vostru, luaţi-o, îi găsiţi alt loc sigur. A, încă ceva, încercaţi să ieşiţi din anumite tipare, puteţi avea ghivece grozave fără tradiţionalele muşcate sau petunii.
  4. Verificaţi, de asemenea, dacă acele plante pot fi plantate şi în ghivece. De exemplu, feriga din ghiveciul meu poate sta bine-mersi în ghiveci o perioadă (1-2 ani, pentru că în ghiveci dezvoltarea e mai lentă), dar la un moment dat îşi va dezvolta rădăcinile atât de mult, încât va trebui să o mut.
  5. Ţineţi cont că unele plante nu iernează afară la noi. De exemplu, hebele mele roz vor trebui mutate în casă la iarnă. Dacă plantele acelea vă plac foarte mult, puteţi face efortul pentru ele. Sau, dacă vă permiteţi sau dacă vă lasă inima, le puteţi considera plante anuale şi gata. Oricum, încercaţi să puneţi în orice ghiveci şi o plantă evergreen, pentru a nu avea ghiveciul gol iarna (iarba neagră din ghiveciul meu e evergreen, iar feriga ar trebui sa reziste şi ea binişor, având în vedere că ghiveciul e protejat de terasă).
  6. Acasă, pregătiţi-vă să vă murdăriţi. Nu ştiu cum sunteţi voi, dar mie îmi place foarte mult să-mi bag mâinile în pământ şi de-asta nu port mănuşi (dar nici unghiile mele nu ştiu ce-i aia manichiură). Puneţi un strat de 2-3 cm de pietriş pe fundul ghiveciului, amestecaţi compostul cu pământul şi umpleţi trei sferturi din ghiveci. După aşezarea plantelor, completaţi restul de pământ. Scoateţi plantele din ghivecele de transport cu atenţie, fără a le afecta rădăcinile (tăiaţi cu atenţie ghiveciul din plastic, dacă e nevoie).
  7. Partea creativă: aşezaţi plantele în ghiveci exact cum vă place vouă. Aceasta este singura regulă, după părerea mea. Nu vă gândiţi dacă le-o plăcea şi altora, să vă doară la bască de acest aspect (în particular şi în general). Cine vede ghiveciul acela zilnic? Prietenii de pe facebook, vecinii şi rudele care vă vizitează? Nu. Voi. Dacă vouă vă place, atunci acel ghiveci e perfect. Nu contează păreriştii care vor veni cu cele mai aiuristice idei: de ce ai pus asta şi n-ai pus aia? De ce ai pus scoarţă şi nu piatră? Sau de ce piatră şi nu scoarţă? Şi de ce n-ai bască? Singurele răspunsuri pe care ar trebui să le daţi (dacă vreţi..puteţi şi ignora) sunt: Uite aşa sau ghici. Cam astea sunt genul de păreri pe care e posibil să le auziţi de la fel de fel de oameni. Read my… writing: nu con-tea-ză! Din nou, pentru cine aţi făcut ghiveciul? Aha.
  8. După ce aţi găsit formula magică de amplasare a plantelor în ghiveci, puneţi şi alte elemente (dacă aveţi chef). De exemplu, pietrişul şi scoarţa au acelaşi rol de a menţine umezeala pământului. Alegeţi varianta care vă place mai mult. În ghiveciul meu am pus pietricele albe din marmură pentru contrast (dacă nu aveam iarba neagră, cred că aş fi pus scoarţă pentru că mergea cu feriga). Apoi, puteţi pune şi alte elemente decorative, aşa cum am pus eu bufniţa (asta aveam prin casă). Puteţi pune tot genul acesta de obiect decorativ sau puteţi pune un lemn găsit pe undeva şi a cărui formă vă place. Sau o piatră interesantă….o scoică.. Puneţi ce vă place, cum am zis, e ghiveciul personal şi trebuie să vă placă doar vouă.

Concluzia e că nu există o reţetă pentru un ghiveci de efect, toate regulile sunt de fapt nişte chestiuni de bun-simţ şi logică. Totul e să aveţi curaj să faceţi ce vă place, să puneţi în ghiveci plantele care vă plac, elementele decorative care vă plac, şi…să vă mai spun ceva…printre cei care văd ce aţi făcut, va exista în mod sigur o mână de oameni care vor aprecia. Aşa cum sunteţi voi acum, cei care aţi avut curiozitatea să citiţi ce am scris tocmai pentru că v-a plăcut ghiveciul. Vă mulţumesc şi vă doresc succes! Succes nu la ghivece făţoase, ci la a vă face curajul de a face ce vă place şi de a vă asuma propriul gust în faţa tuturor fără nicio teamă.

Cum am zis, vă arăt şi ghivecele de anul trecut, din diferite luni. Click pe galerie. De asemenea, nu uitaţi de variantele de ghivece cu suculente pentru terasa de vară 😉

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

Share Link

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Recent Post

Fructiera

Reţeta pentru un aranjament cu plante de interior: –         

Banner Ads