Chives & Knofi, adică ceapă şi usturoi de fiţă

Cum ziceam, unele inimi doar par negre, totul e să ai răbdare să aştepţi.

12670917_945896315478496_6300306025394453807_n
inima cu muschi

Am mai meşterit o inimă. Aţi văzut-o pe cea cu muşchi, v-a plăcut ideea? Muşchi în muşchi 😉 Nu e plină deocamdată, dar întotdeauna trebuie să vedem potenţialul. Dacă vă zic ce am plantat în a doua inimă!! Ceapă! Foarte romantic. Somebody stop me!! O să spuneţi, pe bună dreptate, ca toată ziua pasc ceapă şi probabil put îngrozitor. Staaaţi aşeeea, că nu-i aşeaa!! Să vă explic găselniţa. Am plantat ceapă de tuns, Allium schoenoprasum, ştiu că am scris fix degeaba denumirea asta. Poate o ştiţi ca Chives. Eu am mâncat chives prima dată în Praga, la un restaurant de fiţe, era aruncată ordonat-dezordonat, la mişto pe o bucată de somon. Mi-a plăcut, nah, ştiţi că mie-mi plac sofisticăşeniile astea cu oleacă de ştaif.  Ei, de la ceapa asta nu miroşi. Este foarte aromată, dar nu ţi-e ruşine să deschizi gura după ce o mănânci.

983706_950880141646780_878922312268266717_n
Inima cu chives

Aşa e şi knofi, care are gust de usturoi. Pe lângă faptul că e foarte bună şi knofi, mai este şi foarte frumoasă, face multe flori bleu prin aprilie. Căutaţi-o pe net, eu o am de la Sieberz de vreo 4 ani şi la mine în grădină e veşnic verde. În plus, am citit că datorită uleiurilor eterice pe care le conţine în rădăcină, ar goni cârtiţele. Pe-asta n-am verificat-o pentru că nu am cârtiţe, dar vă spun sigur sigur că e o plantă gustoasă şi foarte decorativă în grădină.

knofi
knofi, photo source: fexin.eu

Să revenim la ceapa de tuns, pe care voi o ştiţi drept Chives pentru că sunteţi nişte simandicoşi :-P. Are frunze subţiri de culoare verde-închis şi formează tufe dense, seamănă cu gazonul.  Eticheta spune că planta ajunge la 20-30cm, dar în ghiveciul meu de anul trecut nu s-a făcut atât de mare. Cred că mai mult de 15 cm nu a avut.  Se însămânţează în martie, iar în 2 săptămâni ar trebui să o vedeţi deja răsărită. Florile ei sunt liliachii, foarte decorative şi foarte iubite de albine şi fluturi. Sper să vă înduraţi să le tăiaţi, acţiune necesară stimulării producerii de noi frunze. Am citit că dacă punem florile tăiate în oţet alb, îi dau acestuia o nuanţă roz şi o aromă delicată. Nu ştiu cum e aroma asta delicată, dar promit că anul acesta voi încerca reţeta şi vă spun. Pentru stimularea creşterii, Chives trebuie tunsă/tăiată periodic cu foarfeca sau cuţitul, că de-aia îi zice ceapă de tuns.

Mno, vă băgaţi? Un ghiveci vechi de prin casă, un plic de seminţe, ceva apă, apoi foarfeca şi ne apucăm de gătit fonfleuri.

😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

Share Link

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Recent Post

Fructiera

Reţeta pentru un aranjament cu plante de interior: –         

Banner Ads