Pledoarie pentru Munstead Wood

Munstead Wood (Ausbernanrd) a fost numit după locul în care a trăit Gertrude Jekyll. Pam-pam! Bine, zic. Gertrude Jekyll este mama designului de grădini, a scris multe cărţi importante de grădinărit şi a creat sute de grădini în Marea Britanie. Pentru mine, madam Jekyll asta e ca Maica Precista pentru alţii. Vă daţi seama că înseamnă cel puţin la fel de mult şi pentru David Austin, din moment ce a numit un trandafir cu numele ei, iar altul cu numele locului unde a trăit. 

sara cu gazeta matematica

Scuzaţi, mai sus, chestia cu gazeta matematică a scris-o Sara cat am fost eu la o ţigară pe terasă. Las aşa.
Mbon, cum ziceam, Munstead Wood are un nume deosebit pentru că şi el este un trandafir deosebit. E trandafirul ăla pe care l-aş lua cu mine pe insulă dacă aş pleca. În pozele de mai jos sunt: trandafirul în anul 3 de la plantare+ sor’mea în anul 28  + Tomiţă în anul 1. Vedeţi ce frumos s-au dezvoltat toţi trei :))) Munstead Wood face tufa rotundă, are ramuri viguroase, pe care chiar dacă le vedeţi puţin aplecate în prima fotografie, ar trebui sa număraţi şi câte flori ţin acele ramuri. Dacă e să facem o comparaţie cu William Shakespeare, pe care, inexplicabil, mulţi îl preferaţi lui Munstead, la acelaşi număr de flori şi în aceleaşi condiţii de creştere, W. Shakespeare are ramurile mult mai lăsate. Şi pentru că tot am făcut comparaţia cu William Shakespeare, ei sunt foarte diferiţi şi ca tufă, ca formă a florii, ca şi culoare, ca rezistenţă la ploi şi soare intens. Munstead Wood, nu că e mai rezistent decât William Shakespeare, e mai rezistent decât majoritatea trandafirilor din grădina mea. Poate doar Kordeşii l-ar mai putea concura la capitolul rezistenţă. Florile ţin foarte mult timp, nu se ard de la soare, nu se pătează din cauza ploii. Înfloreşte continuu. Chiar şi când ceilalţi trandafiri îşi iau pauze, Munstead are treabă, înfloreşte şi în decembrie. E foarte parfumat, parfumul de old rose, grădina bunicii. Îl ştiţi? Demenţial! Munstead Wood e clar un must-have în gradină. Dacă nu aveţi loc decât de un singur trandafir, ăsta ar trebui sa fie.
Îl am şi pe William Shakespeare, vi-l postez mai târziu. Daca nu aş face asta, ar fi o nedreptate. E foarte frumos. Dar dacă vorbim de preferinţe şi de trandafiri de bază, go on Munstead Wood!

Hai, vă pup! Mă aşteaptă Gazeta Matematică 
Love

Click pe fotografii

4 răspunsuri

  1. Imi plac tare mult istorioarele tale, am si eu unul in anul trei (anul asta), dar este mai micut pentru ca este pe radacini proprii. Arata destul de bine, este compact si sper sa ma bucure anul asta cu flori multe. O zi buna!

    1. Multumesc pentru aprecieri! Sunt sigura ca anul asta Munstead Wood va face show si in gradina dumneavoastra. Trandafirul asta pur si simplu nu are cum sa nu arate bine! Trebuie doar sa avem rabdare si sa-i respectam ritmul.

  2. E un trandafir deosebit ! Prin culoare, forma tufei si rezistenta florii . Sunt curioasa daca ii aplicati taieri primavara. Intr-un blog despre englezesti un domn spunea ca a ajuns tufa de 2 m pe latime si inaltime.Ce parere aveti ?

    1. Da, il tund in trepte in fiecare primavara. Stiu la ce blog va referiti, si eu il apreciez si il urmaresc. Eu il tund astfel pe MW pentru ca imi doresc sa aiba o anumita forma, adaptata spatiului, care este limitat, din pacate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

Share Link

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Recent Post

Fructiera

Reţeta pentru un aranjament cu plante de interior: –         

Banner Ads