Ştim toţi că trandafirii nu arată chiar ca în pozele de catalog, dar surpriza mare apare când arată MAI BINE decât în catalog. Să vă zic de Susan acum. O aveţi? Nu prea am găsit poze pe net cu ea. Ciudat. Pe Susan am cumpărat-o din motive de design. Am luat un ghiveci alb, frumos de la Mobexpert şi am vrut un trandafir alb în el, un trandafir despre care David Austin zice că merge şi în ghiveci. Aşa că am ales Susan Williams Ellis. Am pus la baza trandafirului oxalis mov, drept pentru care am primit de la prietena mea titlul de Master of the Combineişăn (cred că-mi fac eu o diplomă, că ea nu mi-a dat).
Când citeam numele Susan Williams Ellis şi mă uitam la poza trandafirului din catalog, întrebându-mă cine o mai fi fost şi dumneaei de şi-a numit Austin creaţia aşa, îmi imaginam o doamna de vârsta a doua, expirând prin toţi porii graţia şi eleganţa unei lady cu ascendenţă princiară (poate!), o şi vedeam cu părul scurt, cărunt, ondulat, coafat impecabil şi cu ceaşca din porţelan cu ceaiul de la 5 o’ clock. Clar, aşezată pe un scaun alb, pe o peluză, în faţa unei măsuţe pline de porţelanuri fine, cu pişcoturi dichisite pe farfurioare, sorbind elegant din ceai şi gândindu-se la cât de frumoasa e ziua sau poate analizând fin personajele din ultima carte citită. O carte foarte bună fără doar şi poate, ea nu ar fi putut altfel.
Deci cine a fost Susan Williams Ellis? A fost exact cine am spus şi mai mult de atât. Intuiţia mea a funcţionat, dar realitatea mi-a depăşit aşteptările. Lady Susan Williams Ellis (1918-2007) a fost un designer de ceramică, iar rafinamentul despre care vă spuneam se vede în creaţiile ei. Bineînţeles, ca orice real Lady, iubea trandafirii englezeşti. Aşa că thumb up lui Sir David Austin pentru că a dat numele ei acestui trandafir. Nu vă mai zic de Susan Williams Ellis, dacă vreţi să citiţi mai multe despre ea, găsiţi aici. Şi, dacă vreţi să îi admiraţi colecţiile, în special colecţia Botanic Garden, o găsiţi aici.
Exquisite e cuvântul care îmi vine în minte când scriu despre Susan Williams Ellis şi despre trandafirul care îi poartă numele. Îmi plac poveştile din spatele numelor creaţiilor. Cred că şi voi vreţi să ştiţi detalii de genul ăsta, nu? Trandafirul are acelaşi rafinament ca al celei căreia îi poartă numele. Albul este alb imaculat, florile de mărime medie, pline şi ondulate ca şi coafura englezească a distinsei doamne, frunzele de un verde profund, creşterea compactă până la 1m. Parfumul? Nu putea fi decât de Old Rose. Este un sport al lui Mayflower…pentru cine cunoaşte. Am plantat-o în primăvara trecută în ghiveci, a pornit destul de greu, chiar îmi făceam griji dacă mai trăieşte. Când a desfăcut primul boboc, am rămas fără cuvinte şi eu nu prea rămân fără cuvinte, după cum se poate observa.
Ştiu că veţi spune că mai există trandafiri asemănători. Şi eu îi cunosc şi nu le contest calităţile. Dar doar acesta poartă numele lui Susan Williams Ellis. Exquisite.